Social media strategieën: Kies je focus!

Generaties Y en Z weten niet beter, maar voor de oude garde kan het soms nog wel moeilijk zijn; je een weg banen door de warboel aan social media kanalen die het huidige medialandschap kent. Van Pinterest tot Tumblr, van Periscope tot Meerkat. Elke dag schieten er weer nieuwe social media kanalen, apps en updates als paddenstoelen uit de grond.

Voor bedrijven kan dit best beangstigend zijn. Welke social media kanalen gebruik je wel en welke niet? Wat moet je allemaal doen om in the picture te blijven? Klakkeloos worden er allerlei accounts aangemaakt, om vervolgens te concluderen dat het ‘toch niet helemaal werkt’. Ons advies? Schiet geen losse flodders, maar kies je focus! Een zorgvuldig geformuleerde social media strategie levert meer op dan je verwacht…

Social media

Dat je door de bomen het bos soms niet meer kan zien, dat is niet gek. Momenteel zijn er honderden verschillende social media kanalen en worden er dagelijks nieuwe apps gelanceerd. Daarnaast slaan bepaalde kanalen ook beter aan in bepaalde landen. Ben jij bijvoorbeeld al actief op Tumblr? In Nederland is dit social media kanaal niet erg populair, terwijl het aan de andere kant van de oceaan niet weg te denken is.

Elk kanaal vereist daarentegen ook haar eigen kennis, content en tone of voice, afhankelijk van de affordabilities van het medium. Instagram en Pinterest zijn bijvoorbeeld erg visueel ingesteld, terwijl het bij Twitter allemaal draait om de kracht van een korte boodschap.

Doe research

Om niet te verdwalen in het doolhof aan social media kanalen, is het belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen. Wat is jouw doelgroep en met welke kanalen kan je deze bereiken? Bestaat je doelgroep bijvoorbeeld uit hoogopgeleide professionals van middelbare leeftijd, dan zal Instagram je waarschijnlijk meer werk dan waardevolle resultaten opleveren. Denk dus goed naar over wie je wil je bereiken en wat je boodschap is.

Elke dag

Het succes van een social media account kan direct gekoppeld worden aan hoeveel tijd jij erin steekt. Succesvolle social media accounts vereisen dagelijkse activiteit, dus ook in het weekend en in de avonduren. Veel bedrijven onderhouden hun social media kanalen netjes, maar altijd binnen de tijden van een werkdag. De werkdag of –week is misschien om, maar dat betekent nog niet dat het gebruik van social media stilt staat.

In de avonduren en in het weekend wordt er juist veel gebruik gemaakt van social media kanalen. Gelukkig staat Facebook je toe om berichten in te plannen, maar houd er rekening mee dat deze wel minder goed zullen scoren dankzij Facebook’s algoritme en voorkeur voor live berichten. Daarnaast hoef je zeker niet de hele dag actief te zijn op Twitter, Pinterest en Instagram, maar kan het zeker geen kwaad om ook deze kanalen actief te houden buiten de werkuren. Al is het maar even één berichtje plaatsen of vijf minuutjes online zijn, het zal zeker baten.

Neem de tijd

Een goede social media strategie schud je niet zomaar uit je mouw. Het vereist tijd en aandacht. Heb jij dat niet of heb je geen idee welke weg je moet inslaan? Neem dan contact met Mediadutchies op voor de mogelijkheden!