Het social proof effect: het belang van conversatie

 “Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend.” Een slogan die misschien in 1989 – toen de reclamecampagne gelanceerd werd – goed werkte, maar vandaag de dag gaat dat helaas niet meer op. De consument luistert namelijk niet meer naar het merk of bedrijf zelf, maar zoekt steun bij andere consumenten. Hoe jouw bedrijf daar op in kan spelen? Dat lees je hier!

Wasmachine kapot?

Is je wasmachine kapot? Vroeger ging je gewoon naar de elektronicawinkel en vertrouwde je op het woord van de winkelmedewerker. Dat je dan toevallig met het duurste exemplaar de deur uitliep, dat nam je dan maar voor lief, want ja, die meneer in de winkel verzekerde je dat dit absoluut de beste wasmachine van het moment is.

Maar zou je dat nu nog wel aandurven? Een grote aanschaf, zoals een wasmachine, daar wil je toch wel even over nadenken. Je wil wel meer informatie ontvangen dan wat je voorgeschoteld krijgt in de brochure en door de winkelmedewerker. Gaat deze wasmachine snel kapot? En als ie kapot is, hoe is de service dan? Die oh zo vriendelijke winkelmedewerker zal je natuurlijk niet vertellen dat deze wasmachine eigenlijk peperduur is, regelmatig kapot zal gaan en niet alle reparaties vergoed zullen worden.

Het social proof effect

Gelukkig is het tegenwoordig helemaal niet meer zo lastig om meer gevarieerde en minder partijdige informatie op te vragen. Laptop, tablet, smartphone; we kijken Google even lief aan en binnen no-time hebben allerlei relevante websites, social media accounts en reviews binnengehaald. Consumenten zoeken elkaar op in de online wereld en dankzij de open structuur van het internet is het ook zeker niet moeilijk om informatie met elkaar te delen. En stiekem wordt er aan deze oprechte informatie van de medeconsument ook meer waarde gehecht dan aan wat de officiële partijen ons vertellen. Waarom? Omdat wij ook wel weten dat ‘de mensen van WC-Eend’ niets liever willen dan hun producten verkopen.

Dit psychologische fenomeen wordt ook wel het social proof effect genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat dit effect vooral erg sterk is bij online shoppen, omdat men dan meer de tijd heeft om naar alternatieven en relevante reviews te zoeken. Onderzoek toont ook aan dat westerse consumenten hier uitermate gevoelig voor kunnen zijn. We zijn sneller geneigd om iets te kopen wat aanbevolen wordt door een vriend, verre kennis of zelfs een onbekende. Wij westerlingen vinden sociale bevestiging nou eenmaal prettig. Het social proof effect kunnen we dan ook makkelijk relateren aan een typisch Westers fenomeen; Keeping up with the Joneses (nee, niet de Kardashians). Want wat de buren of je vrienden hebben, dat wil jij natuurlijk ook hebben. Achterlopen is natuurlijk een no go.

Wat kan jouw bedrijf hiermee?

Het social proof effect benadrukt dus zeker het belang van conversatie. Je wilt dat er over je gesproken wordt en het liefst natuurlijk positief. Als bedrijf kan je hier op verschillende manieren op inspelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek! Houd ook zeker onze blog in de gaten, want we zullen hier binnenkort meer vertellen over manieren om social proof in te zetten.