App, mobiel of toch responsive?

Ga je als bedrijf of particulier aan de slag met je (nieuwe) website? Dan kan je er niet meer onderuit om ook over de weergave van je website na te denken op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Je website zoals op een computer word getoond past simpelweg niet meer op de mobiele apparaten van nu. Maar hoe nu verder? Ga je voor een ‘webapp’, ‘native app’, een aparte ‘mobiele site’ of toch voor een zogenaamde ‘responsive website’?

Misschien is het goed om 4 oplossingen eens beter te bekijken:

De ‘native app’. Oftewel een applicatie die speciaal gemaakt word voor besturingssystemen als iOS, Android, Windows Phone, Blackberry enz. Eigenlijk zijn ze vergelijkbaar met de apps of software die ook op je desktop of laptop draaien. Je download en installeert deze via de app store op je telefoon of tablet. Een goede optie alleen met behoorlijk wat nadelen. Allereerst moet er voor elk platform een aparte app ontwikkeld worden en het beheren van de inhoud is vaak omslachtig werk. Hierdoor word een “simpele” website in de vorm van een app erg kostbaar.

De ‘mobiele website’ of ‘webapp’ is meestal een uitgeklede versie van de “normale” website. Vaak word je als bezoeker doorverwezen naar bijvoorbeeld m.website.nl of mobiel.website.nl. Het voordeel hiervan is dat je niet zoals een native app voor elk platform een aparte app hoeft te maken maar helaas zit ook hier een nadeel aan… Google vind de aparte mobiele site minder leuk en ziet het als een duplicated content oftewel een kopie van de inhoud. En voor de ontwerper of developer zit er natuurlijk ook een nadeel aan want deze aparte mobiele website moet natuurlijk ook gebouwd worden.

Als 4e optie blijft de responsive website over. Zoek je op internet naar ‘Responsive Webdesign’ dan geeft Wikipedia eigenlijk in 2 zinnen een antwoord waar ik niet tegen op kan;

“Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface.” 

Dus de responsive website is geen kopie van de website maar precies dezelfde website die slim genoeg is om te zien of het weergegeven moet worden op een klein, middel of groot scherm en past daarbij automatisch het ontwerp aan. Je hoeft dus maar 1 website te onderhouden en bij het ontwerpen van de website houd je al direct rekening met het feit dat hij op alle soorten schermen er goed uit moet zien.

Een goed voorbeeld van een responsive website? Uiteraard! Deze website! Probeer het maar eens, pak de linkeronderhoek van de browser en verklein het venster maar eens om te zien wat er gebeurt, probeer het ook eens bij de website van bijvoorbeeld; Apple, Starbucks en Suit Supply.

Is de responsive website dan altijd de beste oplossing voor uw nieuwe website? Misschien wel…

Wilt u het zeker weten? Dan helpen wij u uiteraard graag verder!